مستر کلاس ورنر هرتروگ
درباره مدرس
ورنر هرتسوک (متولد ۵/سپتامبر/۱۹۴۲) نویسنده، کارگردان، بازیگر، کارگردان اپرا و فیلمنامهنویس اهل آلمان است. هرتسوک از کارگردانان سینمای نوین آلمان حساب میآید. فیلمهای او اغلب قهرمانانی جاهطلب دارد که رویاهای غیرممکنی داشته یا شخصیتهایی هستند که با طبیعت در تضادند.
ورنر هرتسوک اولین فیلم خود را در سال ۱۹۶۱ و در ۱۹ سالگی ساخت. از آن زمان تاکنون او در بیش از ۶۰ فیلم سینمایی و مستند سمت کارگردانی، نویسندگی و تهیهکنندگی داشته که از جمله آنها میتوان به «Aguirre, the Wrath of God» (۱۹۷۲)، «Nosferatu the Vampyre» (۱۹۷۸)، «Fitzcarraldo» (۱۹۸۲)، «Lessons of Darkness» (۱۹۹۲)، «Little Dieter Needs to Fly» (۱۹۹۷)، «Invincible» (۲۰۰)، «Grizzly Man» (۲۰۰۵)، «Encounters at the End of the World» (۲۰۰۷) و «Cave of Forgotten Dreams» (۲۰۱۰) نام برد. هرتسوک بیش از بیست کتاب به رشته تحریر درآورده و اپراهای بسیاری را کارگردانی کرده است.
مرور اجمالی
ورنر هرتسوک فیلمسازی را آموزش میدهد
لحظات تماشایی را ثبت کنید
وقتی که ورنر هرتسوک، کارگردان اسطورهای، ۱۹ سال داشت، او یک دوربین دزدید و اولین فیلم خود را ساخت. بعد از آن، او ۷۰ فیلم ساخت و ۵۰ جایزه دریافت نمود و اکنون فیلمسازی سینمایی و مستند را آموزش میدهد. در آموزش او، داستانسرایی، فیلمبرداری، لوکیشنها، خودکفایی در هزینههای تولید، تکنیکهای مصاحبه مستند و نحوه تحقق ایدههای خود را خواهید آموخت. در آخر نیز خواهید توانست که فیلم خود را بسازید.
برنامه درسی
۱) مقدمه
با مدرس جدید خود آشنا شوید. فیلمساز خودساختهای که در هر هفت قاره جهان فیلم ساخته است. آیا برای تبدیل شدن به یک سرباز سینما آمادهاید؟
۲) داستانسرایی را خودتان بیاموزید: دیدن فیلمهای سینمایی
ورنر اهمیت تحلیل و آنالیز دقیق فیلم را با بررسی صحنه آغازین فیلم «Viva Zapata» با بازی «Marlon Brando» نشان میدهد.
۳) داستانسرایی را خودتان بیاموزید: خواندن
اگر میخواهید به مقوله داستانسرایی مسلط شوید، دیدن فیلم کافی نیست. ورنر توضیح میدهد که چرا خواندن برای تبدیل شدن به یک فیلمساز عالی امری کلیدی است و از لیست موارد خواندنی چون، چیزهایی را با شما به اشتراک میگذارد.
۴) نوشتن فیلمنامه
ساختار سه پردهای فیلمنامهنویسی را فراموش کنید. ورنر با کمک شعر و «بتهوون» میخواهد فیلمنامهای بنویسد و تصوراتش را در آن جاری کند.
۵) تأمین مالی اولین فیلمها
برای ساخت یک فیلم، نیازی نیست چند میلیارد پول داشته باشید. میتوانید با داشتن ۱۰ هزار دلار (!) و یک ایده خارقالعاده، سفر خود را در این مسیر شروع کنید و پروژههایتان را روی پرده بفرستید.
۶) مهارتهای مذاکره
فیلمسازی هنر است، اما به هرحال یک تجارت نیز محسوب میشود. ورنر اطلاعاتی را از صنعت فیلمسازی در اختیارتان میگذارد تا بتوانید از داستانهای خود محافظت کنید.
۷) لوکیشنها
ورنر حتی در جاهایی مثل جنگل، اقیانوس، دهانه آتشفشان و … فیلمبرداری کرده است. در این بخش نحوه پیدا کردن لوکیشنهای جذاب و تبدیل آنها به موقعیتهایی مناسب برای فیلمتان صحبت میکند.
۸) رهبری گروه
وقتی قرار بود «Christian Bale» در فیلم «Rescue Dawn» کرمهای واقعی را بخورد، ورنر به او پیشنهاد داد که اول خودش این کار را بکند. در این قسمت ورنر میخواهد قدرت مدیریت و رهبری را آوردن نمونه برای الهامبخشی به گروه کار و بازیگران شرح دهد.
۹) قوانین صحنه
در فیلمسازی، اگر سر وقت حاضر باشید، دیر کردهاید. حرفهای باشید! صحنه خود را برای بیان داستان سازماندهی کنید، نه برای تحت تأثیر قرار دادن کس دیگری. صندلی کارگردان را رها کنید، تلفن خود را خاموش کرده و به بازیگرانتان نزدیک شوید.
۱۰) دوربین: راهکارهای فیلمبرداری
کار را ساده، متمرکز و موثر کنید. الزامی به فیلمبرداری با چند دوربین نیست. در این قسمت خواهید فهمید که چگونه از یک دوربین برای ساخت بهترین حالت فیلم استفاده نمایید.
۱۱) دوربین: فیلمبرداری
یاد بگیرید که چگونه با نور، نقاشی کنید، با فیلمبرداران کار کنید و با تصاویر خارقالعاده تصورات ذهنی خود را واقعیت ببخشید.
۱۲) دوربین: تکنیکها
ورنر قوانین اساسی و پایهای فیلمبرداری را شرح میدهد و اینکه چگونه این قوانین را برای بالا بردن خلاقیت کارتان بشکنید.
۱۳) کار با بازیگران: ساخت شخصیت
از انتخاب بازیگران، لباس و شاخصههای رفتار، ورنر تکنیکهای ظریف و برجسته برای توسعه شخصیت یک کاراکتر با بازیگرانتان را آموزش میدهد.
۱۴) کار با بازیگران: سر صحنه
ورنر نحوه کارگردانی بازیگران سر صحنه را مورد بررسی قرار داده و نحوه کار با بهترین بهترینها از جمله «Klaus Kinski» را نشان میدهد.
۱۵) صدا
کیفیت صدا میتواند فیلمتان را بسازد یا آن را از بین ببرد. در این بخش نحوه جلوگیری از از گم شدن فوتیجها و گوش دادن به موارد عالی را یاد میگیرید.
۱۶) موسیقی
در این بخش نحوه ارتباط با آهنگساز برای ساخت قطعات فوقالعاده و به یاد ماندنی و چگونگی انتقال حس و حالی که برای موسیقی مد نظر دارید را خواهید آموخت.
۱۷) تدوین
تدوین از سر صحنه شروع میشود. روشهای کار ورنر در این زمینه منحصر به فرد هستند و راهکارهای عملی برای کات کردن فوتیجها را میآموزد که فیلم را زیبا میکند.
۱۸) هجوم ایدهها و تصاویر: قسمت ۱
الهامگیری از هر منبعی میتواند صورت بگیرد، اما باید بدانید که چگونه آن را شناسایی کنید و دنبالش بروید. ورنر در این قسمت منبع الهامگیری معروفترین فیلمهای خود را به اشتراک میگذارد.
۱۹) هجوم ایدهها و تصاویر: قسمت ۹
داستانهای فوقالعاده و جذاب گاهی ترکیبی از چند ایده مختلف هستند. ورنر از نحوه شکلگیری فیلم «Fitzcarraldo» و توسعه صحنههای فیلم «Stroszek» سخن میگوید.
۲۰) ساخت مستند: ایجاد یک مکالمه
ورنر از روشهای خود برای «شکافتن ذهن یک فرد» سخت میکند. در این قسمت خواهید آموخت که چگونه کاری کنید سوژهتان احساس راحتی کند، با آنها احساس همدردی کنید و انسانیت آنها را بروز دهید.
۲۱: ساخت مستند: کشف داستانهای سخت
ورنر از ضرورت نظم در روایت و «شناخت قلب انسانها» صحبت میکند. در این بخش نحوه وارد شدن به قلب سوژهتان و شکل دادن داستان را میآموزید.
۲۲: ساخت مستند: سر و کار داشتن با انسانیت
خطوطی وجود دارد که نباید از آنها عبور کنید. ورنر از تجربههای خود در ساخت فیلمهای مستند «Grizzly Man» و «Into the Abyss» میگوید و اینکه چگونه خیلی زود وارد قلب سوژه خود شوید.
۲۳) ساخت مستند: حقیقت در ادبیات غیر داستانی
روش فضولی و جاسوسی در فیلمسازی مستند را رها کنید. از حقیقت وجدانگیز (ecstatic truth) استفاده کنید تا بتوانید داستانی زیبا و عالی را روایت نمایید.
۲۴) استراتژی شغلی
روی صحنه فرد بیباکی باشید. در این قسمت نحوه کنار آمدن با رد درخواست و کنترل وجه کاری و حرفهای خود را خواهید آموخت.
۲۵) زندگی به عنوان یک فیلمساز
زندگی یک فیلمساز، مملو از رد شدن درخواست، شک و تردیدها و نبردی دائمی برای بقاست. بیاموزید که چگونه در این صنعت خود را حفظ کنید.
۲۶) گفتار پایانی
ورنر کلاس خود را با کلماتی از عرفان دوران قرون وسطی به پایان میرساند و در این مسیر برای شما آرزوی موفقیت دارد.